Ironman World Championships St George

It’s Race Week!

Det er måske gået lidt under radaren for nogle; men der sker noget stort i weekenden. Alle de store kanoner er tunet ind på Ironman World Championships. Lige som Tokyo 2020 blev afholdt i 2021, bliver IMWC 2021 afholdt i 2022. Og for første gang nogensinde, sker det uden for Hawaii. Det kan ændre dynamikken drastisk!

Scenen er sat i St. George i Utah til hvad, der kan gå hen og blive et mere end almindeligt spændende stævne. Forholdene i Utah er markant anderledes end hvad vi er vant til at se, når mesterskaberne vanligvis afholdes omkring Kona på Big Island Hawaii. Det betyder at det er virkelig svært at forudsige, hvordan løbet vil udvikle sig.

Det er godt nok lignende varmegrader atleterne skal op imod; men de ca. 17% luftfugtighed i St. George er ganske lave sammenlignet med de tilsvarende 74% på Hawaii. Selv om det er varmt, opleves det altså på en anden måde, som nok er nemmere at håndtere. Sværere bliver det, at St. George geografisk ligger på et plateau i ca. 800m højde over havet, og selv om det ikke er super højt, kan det godt komme til at spille ind, at nogle håndterer det bedre end andre. Og så er der vinden: På Hawaii kan man stort set altid regne med den; mens den i Utah er lidt mere uforudsigelig - og i øjeblikket lidt af et emne.

Selve ruten er selvfølgelig også noget helt andet end på Hawaii. For det første svømmer de i en sø og ikke i havet; men svømningen er i St. George også med våddragt. Dette kan vise sig at være en lille fordel for de historisk stærke “Überbikere”, der normalt har været sat lidt efter svømningen. Med dragten kan de håbe på, at det hul måske er 30-60 sekunder mindre. Det lyder ikke af meget, men er virkelig vigtigt i forhold til, hvor tidligt på ruten, de kan lægge pres på resten af feltet ved at prøve at komme væk på cyklen. 

Og når vi snakker om cykelruten, må det siges, at den nok vil opleves som en del hårdere, da den har 500 højdemeter mere end på Hawaii. De største stigninger i St. George ligger endvidere på den sidste halvdel af ruten, så her vil de stærke ryttere kunne gøre en forskel og få brudt feltet op. Der er nemlig ikke den samme effekt i at ligge i en lang række, når det går op ad bakke og tempoet er nede, hvorfor det bliver mere “Mano a Mano”.

Det afsluttende løb har her ligeledes flere højdemeter end på den klassiske rute (431m imod 307m); men der er ikke noget som er rigtig stejlt som Palani Road.

Det bliver virkelig spændende at se, hvad de ekstra højdemeter på både cykling og løb, betyder i forhold til den mindre fugtige og trykkende varme. Og så bliver det også spændende at se, hvem der har fået tilrettelagt træningen med en formtop i maj - ikke at de ikke har vidst det i lang tid; men det betyder at man skal have tilrettelagt sin sæson noget anderledes. Og så er der jo VM igen til oktober, tilbage på den “normale” rute på Hawaii. (Du kan stadig nå at kvalificere dig!).

I denne omgang bliver stævnet skudt i gang på lørdag d. 7. maj kl 6.15 lokal tid (kl 14.15 dansk tid), hvor de professionelle herrer lægger fra land. Herefter de professionelle kvinder kl 6.20 mens age-group atleterne må vente til de forskellige aldersklasser bliver sendt afsted fra kl 6.45.

Du kan følge racet live på facebook på Ironmans side.

Af spændende navne skal bestemt nævnes de to danske herrer Daniel Bækkegaard og Kristian Høgenhaug samt ligeledes Maja Stage Nielsen. Førstnævnte er nok den af dem, der bejler mest som en kandidat til podiet; mens Kristian selv nævner, at en top fem ville være fantastisk. Maja har vist fantastisk fremgang og hendes altid stabile løb, kan vise sig at være lidt af en trumf.

Ud over de nævnte PRO atleter har vi en række age-groupere, der alle står til at få noget af en oplevelse:

461 Wolff Jan 

610 Loumann Ole

1143 Kæmsgaard Mikkel

1708 Søe-Pedersen Erik

2186 Kristensen Lennie 

2295 Jørgensen Benjamin

2359 Lemholt Jacob

2644 Powers Adam

2749 Hammerby Kennet

3153 Norlyk-Goulding Bente

3538 Schmidt Betina

Vi glæder os til at høre beretningerne næste gang vi ses i butikken :-)

Vil du selv prøve kræfter med en Ironman, kan du få en virkelig god start på eventyret her i København: Ironman Copenhagen.

SENESTE NYHEDER

SAUCONY RUN DAY

LÆS MERE
Mine første fem måneder hos OOB

LÆS MERE
Triatlon Kick-Off 2024

I samarbejde med Argon 18 inviterer vi til triathlon expo for at åbne sæsonen 2024.
Kom forbi og få gode tilbud fra en masse premium leverandører. Hør på oplæg fra elite triatleter og få mulighed for at stille spørgsmål.

LÆS MERE
Mød specialisterne - Jesper Rygaard

LÆS MERE
Mød specialisterne - Simon Thaysen

LÆS MERE
Mød specialisterne - Natasha Margrethe Jensen

LÆS MERE
Ironman 70.3 Elsinore Race Recap

LÆS MERE
Endurance Sport søger medarbejder på fuldtid

LÆS MERE
Energi indtag og afkøling - Den femte, og nogen gange, oversete disciplin

Efter at have observeret en masse atleter på alle niveauer i Helsingør i weekenden, er det tid til at reflektere: 

Gik alt som det skulle i weekendens race? Eller er der plads til forbedring?

Vi observerede i hvert fald nogle stykker, der kunne have brug for lidt vejledning...

LÆS MERE
København Marathon done and dusted

LÆS MERE
Nedtrapning til Marathon.

LÆS MERE
It's Race Week!

LÆS MERE
Endurance Sport Historien 2015 og frem

I 2015 er Triatlon stort i Danmark – rigtig stort! Alle skal prøve at køre tri og Ironman har købt stævnet i København. Nu er der altså mulighed for at kvalificere sig til Ironman VM i Kona. Men i de følgende år er det er som om nyhedsværdien har lagt sig og det sætter sit præg på Endurance Sport.

LÆS MERE
4 Fordele og ulemper ved indendørs cykling

Vinter cykelttræning foregår for de fleste indendørs. Om det er på din hometrainer eller på cyklen nede i træningscenteret så er det et rigtig godt alternativ til almindelig cykeltræning, specielt når vejret ikke tillader det. Dog har indendørs cykling ud fra vores erfaring, både fordele og ulemper. Disse vil vi ridse op i denne blog:

LÆS MERE
Er du sikker på at du klæder dig rigtigt til indendørs cykling?

Indendørs træning har utvivlsomt mange fordele – tidseffektivitet, muligheden for at vælge den perfekte session ift. dine mål og muligheden for at cykle med dine venner på din hometrainer er få af disse.

LÆS MERE
Sådan klæder du dig til en cykeltur om vinteren

Cykling om vinteren kan være en god oplevelse, med det rette cykeltøj. De rette tights, handsker, undertrøjer og vindafvisende jakker vil hjælpe dig med ikke at blive for kold eller svede for meget når du er 5 km fra din lokale Alpe d’Huez. 

LÆS MERE
ON CLOUDFLOW -LØBEGLÆDE OG DET AT OPNÅ RUNNERS HIGH

Der er noget om snakken, når On siger at deres sko er vejen til ”Runners High”. For netop runners high er noget...

LÆS MERE
Løb 10 km optimalt

Størstedelen af de hurtigste tider på en 10 km i verden er løbet med et såkaldt negativ split...

LÆS MERE
Skinnebensbetændelse!?

Som løber er du oftest ikke i tvivl om, at du har skinnebensbetændelse, da du kan have virkelig ondt. Det kan manifestere sig flere steder på benet, og kræver handling afhængigt af, hvor du oplever generne.

LÆS MERE
Halvmarathon er den fedeste distance

At løbe et halvmaraton kræver både en struktureret træning . Det er vigtigt, at du sætter dig et realistisk mål og tager hensyn til din dagligdag. Det kan også være en god ide at lave en forventningsafstemning med både dig selv, venner og familie.

LÆS MERE